Pikantne i ostre sosy, papryczki, jedni z nas je kochają inni nienawidzą, jedni zaś sa uzależnieni od kapsaicyny, która daje szczęście po zjedzeniu tych ostrych przysmaków. Co robić aby po prostu jedzenie było smaczne ale lekko pikantne? Trzeba po prostu znaleźć swoją ostrość, co ciekawe sosy siracha, to takie, które może spróbować początkujący, wszystko zależy od tego od którego producenta skosztujemy danego sosu.
Sosy bardzo ostre
Nazwa sos sriracha pochodzi właśnie od miasteczka położonego w Tajlandii, które leży na wschodnim wybrzeżu zatoki tajskiej. Co ciekawe popularny sos chili sriracha jest przygotowywany z dosyć dużych ostrych papryczek chili, o głębokim i bardzo pikantnym smaku. Tego typu sosy zazwyczaj najlepiej kupować właśnie w kraju , gdzie zaczęła isę uch historia. W Polsce również kupimy tego typu przysmaki, jednak warto pamiętać, że zawierają one sporo konserwantów. Najlepiej poszperać w sieci albo w sklepach orientalnych w centrach handlowych, bowiem coraz więcej produktów tego typu jest sprowadzanych z krajów docelowych, w tym przypadku sos sriracha z Tajlandii. Historia tego piekącego sosu sięga do lat 70tych ubiegłego wieku, kiedy to uchodźca David Tran, zaczął kombinować rożnymi przysmakami, przecierał duże papryki chili w celu zrobienia z nich papki, sosu i dodawał do tego sól,ocet i czosnek, dzięki czemu sos nie był tylko mocno ostry ale i bardzo aromatyczny, a to wszystko przez czosnek. Są równię z kombinacje z papryką halapeno, ale to już dla bardziej wytrwałych ponieważ halapeno jest bardzo ostre. Na rynku istnieje teraz wiele kombinacji sosu sriracha. W sklepach możemy znaleźć takie z imbirem, z trawą cytrynowa, limonką, cebulą, czy co ciekawe z wasabi. Wszystkie sosy są smaczne, jednak niektóre kompozycje smakowe mogą być nie udane. Sporo zwolenników klasycznego sosu sriracha uważa, że takie kombinacje są niedopuszczalne inni zaś sa nastawieni na nowości i nie lubią się przyzwyczajać do do monotonnych smaków, pomimo, że sos sriracha do takiego nie należy.
Sosów ostrych na rynku jest wiele, warto jednak zwracać uwagę na skład, czy jest w nich sporo chemii czy też nie, to bardzo istotne, ponieważ nie chodzi o to, abyśmy kupowali pochodną sosu, a jednak żeby to był sos z papryczek w czystej postaci. Takie sosy potrafią bardzo urozmaicić potrawy, zwłaszcza jeżeli ktoś lubi dodawać ostre do wszystkiego, to na pewno wyjdzie mu to na zdrowie, ponieważ chili przyspiesza przemianę materii, chroni przed miażdżycą i otyłością. Tak więc naprawdę warto.